R

Rovaniemi – staden som tvingades börja om på nytt

Arkitekten Alvar Aaltos stadsplan utgick från en stad i ruiner men hade höga ambitioner i modernismens anda. Idag kännetecknas dock den en gång moderna stadsbilden av betong, bilar och en brokig skara byggnader.

När tyskarna retirerade från Rovaniemi oktober 1944 under Lapplandskriget lämnade de bara 49 byggnader efter sig. Resten förstördes när tyskarna använde den brända jordens taktik. 2022 finns bara 15 av dessa 49 byggnader kvar.

Den världskända arkitekten Alvar Aalto fick uppdraget att göra en stadsplan ur askorna, utav de ensamma skorstenarna och de kvarvarande gatorna. Även med Aaltos plan för staden, vilket fick formen av ett renhuvud, och hans ledande hand tycks Rovaniemi idag mer av en samling byggnader än en sammanhängande stadskärna.

Rovaniemi i förödelse efter Lapplandskriget. Foto: Lt. Kim Borg (CC-0).
Foto: Iiro Kerkelä

Vad finns kvar idag?

Under 60-talet drogs Finlands riksväg 4 precis bredvid stadens centrum och har sedan dess varit ett begränsande element för all stadsplanering. Den gamla järnvägsstationen vid riksvägen är en av de femton byggnader som överlevde tyskarnas ödeläggelse av staden. Huset har varit tomt sedan 2016 då Rovaniemis konstskola flyttade ur lokalerna.

Centrum

Foto: Iiro Kerkelä

Rovaniemis centrum saknar grönområden och dagens byggnader lämnar inte mycket utrymme för små grönområden heller. Mängden betong och antalet parkeringsplatser förvånar många. Om det finns en röd tråd i stadskärnan så är det användandet av rött tegel.

Lorditorget, som fick sitt nya namn efter Finlands historiska seger i Eurovision Song Contest 2006, är kanske det gråa centrumet mest koncentrerat gråa plats. Julgranarna ser malplacerade ut under oktober, även i jultomtens hemstad, men förhoppningsvis ska snön snart täcka grenarna och få träden att passa bättre in i stadsbilden.

Jätkänkynttilä

Foto: Iiro Kerkelä

Även om Jätkänkynttilä-bron bara funnits i Rovaniemi de senaste 33 åren har det redan blivit ett av de mest igenkänningsbara landmärkena i staden. Den 320 meter långa bron kopplar samman två sidor av staden som delas av Kemijoki-älven.

Keskuskenttä

Foto: Iiro Kerkelä

När fotbollsarenan Keskuskenttä vann Finlandiapriset för arkitektur 2016 spelade den lokala klubben RoPS i Veikkausliiga vilket är Finlands högsta fotbollsliga. Trots utmärkelsen har arenan kritiserats för dess begränsade funktionalitet, blåsiga sittplatser och stora prislapp. På grund av problem, både på och av fotbollsplanen, har RoPS idag trillat ned till finska tredjeligan.

Även fast arenan inte används till mycket har Keskuskenttä fortfarande rollen som renens öga i Aaltos stadsplan där Rovaniemi skulle formas som ett renhuvud.

Stadsbiblioteket

Foto: Iiro Kerkelä

Stadsbiblioteket är en av de byggnader som ritades av Alvar Aalto. Numera står byggnaden mellan stadshuset (designad av Alvars fru Elissa Aalto) och Lappia-huset, hem till Rovaniemis teater, vilket var den sista byggnaden som både ritades av Alvar Aalto och som han såg avslutas under sin livstid.

Nya byggnader

Foto: Iiro Kerkelä

Förändringen är konstant i Rovaniemis centrum där gamla byggnader rivs eller renoveras medan nya reser sig runtom staden. Kampen mellan det gamla och nya är konstant.

Kauppayhtiö

Foto: Iiro Kerkelä

Kauppayhtiö är numera mest känt för burgarna och pizzorna som serveras i restaurangerna på gatuplan. Byggnaden verkar inklämd i staden av den konstanta byggnadskonstruktionen runtomkring. Huset är i behov av renovering och tiden får visa om huset kommer skyddas på något sätt för framtiden.

Rovaniemis stadsarkitekt Sipi Hintsanen intervjuades för detta reportage.

Text och foto av Iiro Kerkelä
Översättning av Daniel Nord

CategoriesReportage