E

En svävande restaurang

År 2021 tillkom i Kirovsk, som ligger 20 mil söder om Murmansk, ett alldeles nytt infrastrukturobjekt, som saknar motstycke i hela nordvästra Ryssland. Det handlar om den på dessa breddgrader högst belägna arkitektoniska skapelsen, nämligen panoramaanläggningen Plateau som kostat över 400 miljoner rubel.

Anläggningen Plateau som har slagit upp sina portar på 820 meters höjd, på nordsluttningen av berget Aikuaivenchor i fjällkedjan Chibiny, är en byggnad av monolitiska betongkonstruktioner utan stöttor med fem meter breda panoramaglas, som ger möjlighet att i klart väder njuta av vyer över Chibiny och Kirovsk och bort mot sjöarna Imandra, Stora och Lilla Vudjavr.

Det som skiljer Plateau från liknande anläggningar i Europa är den centraliserade vattenledningen som dragits genom bergsterrängen. Anläggningen är tänkt att drivas året runt. Upphovsmännen bakom projektet, arkitektbyrån Kleinewelt Architekten, har som det verkar lyckats designa en sevärdhet som är ny inte bara för Kirovsk, utan för hela Ryssland. Det handlar inte bara om de fina fotomöjligheterna, utan även om själva byggnaden, vars värde, hållfasthet och skönhet står utom allt tvivel.

Ägarna hävdar att ”bygget av projektet i fråga om förutsättningar och arbetsinsats är jämförbart med objekt ute i Europa på 2000–3000 meters höjd”. Projektet är unikt för landet, eftersom några liknande lösningar aldrig har kommit till användning under de förhållanden som råder i området norr om Polcirkeln på Kolahalvön.

De enhetliga ingenjörstekniska och estetiska lösningarna gör ändå anläggningen besläktad med framstående exempel på sovjetisk arkitektur, medan de moderna och högkvalitativa material som använts ger den ytterligare skönhet.

Av Darja Rukavitsa

CategoriesReportage