T

Tom Sawyer Fest i Murmansk

En festival för att bevara gamla byggnader med hjälp av volontärkrafter har i år tagit sig an ett finskbyggt hotell från 1938.

Tom Sawyer Fest är ett stort och växande arrangemang, där deltagare och arrangörer tillsammans återställer gamla byggnader från Rysslands köpmannaepok från tiden före revolutionen. Festivalen har fått sitt namn efter huvudpersonen i Mark Twains roman Tom Sawyer, den påhittige och företagsamme pojken som kom på att man tillsammans med några vänner kunde förvandla ett tråkigt målat träplank till ett spännande äventyr.

Murmanskregionen är den nordligaste region där festivalen genomförs. I år, 2022, genomfördes den för andra gången mellan den 3 och den 10 september. Föremål för volontärernas uppmärksamhet var för andra gången hotell Rusalotjka (Sjöjungfrun) i samhället Murmasji, som ligger en halvtimmes resa från Murmansk. Vad är då Rusalotjka?

Hotell Rusalotjka (Sjöjungfrun) idag.

Hotellet fick sitt namn relativt nyligen, på 1980-talet. Det var då man på byggnadens centralspira satte upp en vindflöjel i form av en sjöjungfru. Flöjeln blev inte kvar länge på taket, men namnet fastnade i lokalbefolkningens minne. Den vackra träbyggnaden tillkom så gott som samtidigt som själva samhället Murmasji på 1930-talet. Den uppfördes med pretentioner att likna ett skandinaviskt slott, men byggnaden har aldrig haft någon enskild slottsherre. Först låg här ett gästhem, och senare öppnades ett hotell.

Det blev hårda tider på 1990-talet, när man slutade att driva hotell Rusalotjka. Under några decennier köptes och såldes det vackra trähuset i flera omgångar och gick ur hand i hand, men de nya ägarna kunde aldrig få ihop pengar till en renovering. För två år sedan återgick det före detta hotellet i kommunal ägo. Och med hjälp av presidentens stödfond, arrangörerna av Tom Sawyer Fest, engagerade stadsbor och volontärer från hela landet kan nu sjöjungfrun återfå sin forna skönhet.

Hotellet så som det såg ut förr.

Trähuset tillkom som ett finskt bygge 1938, och fungerade sedan nästan fram till mitten av 1990-talet. Idag arbetar restauratörer och volontärer för fullt med byggnaden. Frivilliga krafter hjälper till att städa upp området runt hotellet, rensar bort gräs och byggavfall som hindrar tillträdet till byggnaden. Man tvättar rent och konserverar det gamla träet och återställer cementbeläggningen.

Under veckan från den 3 till den 10 september var det 250 volontärer från de mest skiftande organisationer som arbetade vid byggnaden som rymmer det före detta hotell Rusalotjka. I varje stad uppe i norr måste det trots allt finnas en egen sjöjungfru!

Av Natalia Sidorova

CategoriesReportage