# Språk

Om detta nummer:

Det här är första numret av Barentsmagasinet för 2022. Vi hade planerat att ge ut numret mycket tidigare, i början av våren, men det geopolitiska läget kom att påverka planerna. Hindren för samarbeten över gränserna blev höga och många. Vi tog en liten paus, och under uppehållet insåg vi att magasinet måste fortsätta komma ut. Barentsmagasinet berättar om livet, kulturen, historien och relationerna mellan människor som bor under bistra klimatförhållanden uppe i norr. Dessa människors röster och tankar måste också få höras i huvudfårans bedövande larm.

Temat för det första numret i år är språk. Språk inte bara som ett av våra viktigaste hjälpmedel för kommunikation, utan även som en del av vår hembygd, vårt familjeliv, våra yrken, som verktyg för att utveckla oss själva, eller bara som hobby.

Olga & Hiram

Essä
Hur överlever man tider av stora förändringar?
Det finns ett gammalt kinesiskt talesätt som lyder ungefär: Gud bevare oss från att behöva leva i tider av stora förändringar. Jag ser tillbaka på mitt eget liv och inser att jag upplevt åtminstone fyra sådana epoker av radikal förändring. Ärligt talat skulle jag vilja leva ett lugnare liv, men det vill sig inte, livet bär hela tiden med sig nya prövningar