V

Vad kan förväntas av ett nummer om arkitektur?

Detta är mitt första nummer som redaktör för Barentsmagasinet. Jag har tagit över rollen i en mycket speciell tid i Barentssamarbetet, en så föränderlig tid att det är svårt att skildra den före den tagit en ny skepnad igen. Trots det ska vi göra vårat bästa för att ge det här året ett värdigt slut i nästa nummer. Men det är nästa nummer, vad kan du som läsare förvänta dig av detta nummer?

Temat är arkitektur och är en uppvisning av fantastiska byggnader samt storslagna stadsplaner, både från dåtid och nutid.

Byggnader och hus är både boställen för oss människor men också strukturer som bjuder in till häpnadsväckande vyer eller tidsperspektiv. En tidig form av arkitektur visar sig i samernas boställen, formade av en nomadisk livsstil, som skildrades för första gången på 1600-talet. Där blir det tydligt hur våra hem har en påverkan på oss människor, både i hur deras utformning bestämmer formen för våra liv och hur vi formar våra boningar efter hur vi vill leva våra liv.

Varje hem, hus eller byggnad har även en skepnad som kastar sin skugga på oss genom stadsbilden. Arkitektur och stadsplanering vilar på liknande grunder där många olika behov ska mötas och harmonisera med varandra. Nya krav på hållbarhet ställer också krav på hållbar stadsplanering. Minskade pendlingsavstånd för att undvika onödiga transporter och ohälsa, samt inslag av grönska, delaktighet och trygghet. Hur ska vi skapa hållbara städer?

Du kommer också möta berättelserna om två systerstäder, Rovaniemi och Kiruna, som båda förvandlats från grunden. Den ena av krig och den andra av industrins exploaterande krav på samhället som vilar ovanpå en gruva. Dessa förvandlingar har ställt höga krav på stadsplaneringen och i berättelsen om Rovaniemis utformning kan man som läsare bara hoppas att den nya kartan som ritas över Kiruna inte kommer fängsla staden i framtiden.

Jag hoppas du kommer tycka att det här numret väcker ditt intresse för den byggda världen omkring oss och väcker nya tankar på hur vi kan utforma platserna vi bor på, hemmet och staden, för en framtid värd att förverkliga.

Av Daniel Nord

CategoriesOkategoriserade