U

Utbredd kollektivtrafik i Murmansk

Tusentals passagerare använder dagligen kommunala transportmedel i Murmansk: invånarna i polarområdets huvudstad kan ta bussen, minibusstaxi eller trådbussen.

Den färgstarka Murmanskbon Valentina (se foto) är en av dessa många tusen som använder de kommunala kommunikationerna i staden. Vi träffade henne på en av hållplatserna i Murmansk i mitten av september 2021, när vi gick runt och frågade invånarna om hur de tycker de kommunala transporterna fungerar.

Valentina berättade att hon ofta nyttjar de kommunala bussarna och trådbussarna. Liksom många andra invånare i staden säger hon att hon inte gör skillnad mellan de två slagen av fordon, trots att trådbussarna tveklöst är mindre skadliga för miljön och för människan.

– Jag använder förstås ofta olika transportmedel, alla typer, jag har ett kort som går på alla. Man kan säga att jag är infödd Murmanskbo, har bott här i 50 år. Tidigare tyckte jag om att resa, särskilt med flyg, men inte nu längre. Men jag har kvar trådbussarna och bussarna i mitt liv, skrattar hon.

Men inte alla Murmanskbor tycker som Valentina. En ung mamma vid namn Natella väljer helst det elektriska fordonet, när hon, kanske två gånger i veckan, använder kommunala färdmedel. Fast det är inte miljöfaktorn som avgör hennes val, utan möjligheten att bekvämt ta med sig barnvagnen ombord på trådbussen med sänkbart golv. Trådbussarnas linjer stämmer dessutom bättre med de platser som en ung mamma behöver ta sig till.

Natella är på det hela taget nöjd med hur de kommunala transporterna fungerar; de kommer utan avbrott och håller som regel tiderna. Men hon tycker inte om hållplatserna i glas i Murmansk, trots att de till skillnad från i andra städer i Ryssland är utrustade med elektroniska skärmar där man kan läsa när bussen eller trådbussen går. Natella berättar att när hon studerade i Penza så såg hon bekvämare hållplatser där. Hon skulle vilja att hållplatserna i Murmansk hade värme, ett önskemål som är högst aktuellt för en av Rysslands nordligast belägna och kallaste städer.

En kvick och rörlig pensionär, som presenterar sig som Georgij, tycker tvärtom att hållplatserna i Murmansk fungerar ganska bra och skyddar mot regn och kraftig blåst. Och skärmarna är han mycket förtjust i: ”Det är ju utmärkt, man vet alltid när bussen eller trådbussen kommer”! säger Georgij. Han blev kvar och bosatte sig i det ryska Arktis’ huvudstad på 70-talet efter att han gått ut sjöfartsskolan, och använder sen dess regelbundet stadens kommunala kommunikationer. Fast till skillnad från den unga mamman Natella föredrar Georgij bussen och minibusstaxin, det går snabbare. Dessutom har Murmansk 17 busslinjer, medan trådbussarna bara har fyra.

En annan pensionär; Lidija Vasiljejvna, använder kommunala transportmedel extremt sällan och föredrar den egna bilen. På frågan varför hon inte tycker om bussarna eller trådbussarna blir hon lite förnärmad: ”Vaddå inte tycker om? Men det går fortare med bil, du sätter dig i och kör iväg. Idag är jag bara ute och rör mig med en väninna, och vi bestämde oss för att åka några hållplatser”. Hon säger att när hon väljer kommunala kommunikationer så ser hon mer till linjesträckningen än påverkan på miljön. Men sen hon tänkt efter en stund tillägger hon att nog ändå tycker bättre om trådbussarna. ”De känns lite mer invanda”, erkänner hon.

Sergej Mjatuchin, text
Olga Karpenko, foto
Bengt Eriksson, översättning
CategoriesOkategoriserade