Ryssland är det enda land i världen som använder atomdrivna isbrytare. Idag är fem atomdrivna isbrytare och ett atomdrivet containerfartyg i drift, och det finns färre befälhavare på sådana fartyg i världen än det finns kosmonauter
Ryssland är det enda land i världen som använder atomdrivna isbrytare för att säkra passagen för fartyg längs den norra sjövägen och till isbelagda hamnar i Ryssland. Atomisbrytarna är baserade i Murmansk, där de underhålls och drivs av det statliga Atomflot. I den aktiva flottan av atomdrivna fartyg ingår fem fartyg: 50 let Pobedy, Vajgatj, Tajmyr, och det atomdrivna containerfartyget Sevmorput. År 2020 tillkom den nya universalisbrytaren Arktika till flottan.
Den atomdrivna universalisbrytaren av senaste generation är avsedd för att på egen hand året runt kunna assistera fartyg och leda konvojer i västra delarna av Arktis (Barents hav, Petjorahavet och Karahavet), för isbrytarassistans av fartyg i grundare delar av Jenisej- och Ob-bukterna, bogsering av fartyg och andra flytetyg genom is och på öppet vatten, assistans till fartyg och räddningsoperationer under isförhållande och på öppet vatten. Under sommar- och höstsäsongen kan isbrytaren användas i den östra delen av Arktis, bland annat för att säkra transitering av gods längs norra sjövägen.
Under de närmaste åren väntar Atomflot tillökning i sin flotta, som är en av de viktigaste länkarna i infrastrukturen på rutten längs Nordostpassagen, med fyra nya atomdrivna fartyg i projekt 222220, Sibir, Ural, Jakutija och Tjukotka.
Förutom sin huvudsakliga verksamhet började atomisbrytaren 50 let Pobedy från 2007 frakta inte bara expeditioner utan även turister till Nordpolen. Trots det höga priset för kryssningarna (cirka 30 000 dollar) så är de mycket efterfrågade. 2015 kördes det största antalet turistresor, sju turer. Under 2020 genomfördes inte en enda kryssning på grund av pandemin, och 2021 gjordes bara två.
Inte desto mindre genomförde 50 let Pobedy i augusti 2019 en temaresa ägnad 60-årsdagen av Rysslands flotta av atomdrivna isbrytare. 70 skolelever från olika regioner i landet kunde då besöka Nordpolen. I augusti 2021 stod samma 50 let Pobedy för genomförandet av en kunskapsexpedition till Nordpolen som kallades ”Kunskapens isbrytare. Homo Science Project”, arrangerad av det statliga bolaget Rosatom. Över 80 skolelever och studenter från hela Ryssland i åldern 12 till 23 år reste från Murmansk till Nordpolen.
Att resa till Arktis är som att resa hem
”Kaptenen bär ansvar för människors liv och för verksamheten ombord på en isbrytare. Den största hemligheten med framgång är att samvetsgrant utföra arbetet och följa alla arbetsbeskrivningar”, Viktor Surjadov, kapten på NS Tajmyr
Vi har fått tala med kaptenen på atomisbrytaren Tajmyr, Viktor Andrejevitj Surjadov. I hans hytt och arbetsrum råder perfekt ordning, och själv gör Viktor Andrejevitj intrycket av en person som är trygg i sig själv, lugn och ansvarsfull. Han säger lite skämtsamt att det finns färre kaptener på atomisbrytare än det finns kosmonauter.
Viktor Surjadov inledde sin karriär 2003 på en befattning som fjärdestyrman vid Murmanskrederiet. Han arbetade länge på atomisbrytaren Sovetskij Sojuz, men den togs ur drift 2017. Med tiden och tilltagande intensitet i sjöfarandet så försvann så småningom den ursprungliga romantiken i yrket och gav plats för vardagen. Men Viktor Surjadov planerar att arbeta kvar i företaget i åtminstone 15 år till.
Vi fick en visning av själva atomisbrytaren av andrestyrman Pjotr Rosjtjin. Han är bara 30 år. Idag ingår i hans åligganden, som för varje andrestyrman, att lägga ut kursen, bedöma väderförhållandena och att syssla med navigationskorrigeringar. Men hans chef är säker på att Pjotr är en framtida kapten på en av de atomisbrytare som är under byggnad.
Pjotr har arbetat i Atomflot i tre år nu. Själv kommer han ursprungligen från Kemerovo, flyttade till Kuban när han var 12 och bor nu i Moskva. Som ung man lever han ett aktivt liv, semestern tillbringar han helst i bergen eller på fotvandringar. Han är säker på att hans fru är den lyckligaste kvinnan i världen, för varje gång de träffas efter någon av hans långa resor så är det som deras första möte.
Pjotr berättar att arbetet på en atomdriven isbrytare innebär att hela tiden vidareutbilda sig. Kunskaperna prövas ständigt. Man måste kunna reagera snabbt på varje oförutsedd situation, men också korrekt utföra alla sina dagliga uppgifter.