P

Pepparkakor och parmesan från norra Ryssland

I den ryska regionen Archangelsk har flera familjer fått möjligheten att utveckla sin hantverksverksamhet.

I år kommer det oftare gäster än någonsin till Artiom och Marina Kulikovs stora gård. Man får dessutom smaka på rådjuret (de mjuka pepparkakorna föreställer just såna figurer) och på en master-klass berättar hon också alla sina hemligheter kring receptet. Den barnrika familjen (Kulikovs har fem barn) har beslutat att utvidga produktionen och bygga en pepparkaksavdelning, där man tänker ta emot turister. Byn Morsjtjichinskaja ligger på ett fridlyst område inom en nationalpark vid sjön Kenozero i Archangelskregionen.

Marina Kulikova berättar att hon alltid tyckt om att baka. Att göra pepparkakor öppnar ju stora möjligheter för den kreativa förmågan. På kakorna målar man hela tavlor.

Marina Kulikova

För att komma igång med verksamheten beslöt sig Marina för att delta i ett internationellt projekt som kallas ”Norrsken”. Det organiserades av parken i Kenozero med finansiellt stöd från EU i syfte att utveckla affärsinitiativ hos landsbygdsbefolkningen. För pengarna de beviljades köpte paret Kulikov in utrustning till familjeföretaget. Medan bygget pågår står emellertid pepparkakstillverkningen inte stilla. Alla medlemmar i familjen drar sitt strå till stacken.

Jag har haft tur: vi har nationalparken och där finns en souvenirbutik, så mina viktigaste kunder är förstås turisterna, och följaktligen är nationalparken Kenozero min störste beställare.

Marina Kulikova

Marina är en av de 18 lyckosamma, vars ansökan valdes ut att delta i första fasen av projektet. Bland deltagarna finns byggen av minijordbruk, väv- och hantverksverkstäder, renovering av bagerier, förädling av skogsresurser och algproduktion. Efter ett antal utbildningsseminarier fick deltagarna bidrag med en totalsumma på mer än 6 miljoner rubel. Nu har summan höjts till 10 miljoner, eftersom antalet projekt har ökat. Tack vare projekt ”Norrsken” har man nu till exempel på en gång moderniserat fem bagerier inom nationalparken.

Alexandra Jakovleva är chef för utvecklingsavdelningen vid nationalparken:

-Det här är ett mycket viktigt projekt som bidrar till utvecklingen av lokalekonomin, såväl i området vid Kenozero som på kusten av Onega. Det är första gången som parken sätter av så stora pengar för att stötta affärsverksamhet. Området och människorna som bor här var redo för projektet, och den kritiska massan av företagarverksamhet hade ackumulerats och gjorde sen tack vare stödet en rivstart.

Alexander Krechaljov

Det storskaliga projektet ”Norrsken” är beräknat att pågå i tre år. Trots enorma svårigheter på grund av ett år med pandemin, bland annat prisökningar och svårigheter med logistiken, så har ännu ingen av deltagarna gett upp sin dröm. Hos bonden Alexander Krechaljov i byn Versjinino håller man till exempel just nu på att slutföra bygget av ett ysteri. Till ostmakarens goda humör bidrar också att han just fått sitt fjärde barn, sonen Roman.

Att utveckla animalieproduktion och mejeriverksamhet i området vid Kenozero har blivit till en livsgärning för Alexander. Han berättar att han alltid brunnit för jordbruk. Idag har han sex kor, invånarna i området och tillresta gäster köper gärna hans mjölk och mejeriprodukter, han säljer uppåt 50 liter per dag. I planerna ingår att öka besättningen till tio kor och bygga ett minijordbruk. Men först ska han slutföra planerna på ett ysteri.

-Det här är en rund parmesan. Om den blir god, ska vi fortsätta med den, berättar Alexander stolt.

Det är redan kö av kunder som vill pröva på den första halvtannat år gamla parmesanen från Kenozero. Enligt Alexander ska de inte behöva vänta länge nu, avsmakningen ska äga rum i samband med att ysteriet invigs. När sen hela projekt ”Norrsken” är avslutat ska parken, om läget i fråga om pandemin så tillåter, ge deltagarna i projektet möjlighet att träffa utländska kollegor och utbyta erfarenheter.

Översättning Bengt Eriksson.

CategoriesOkategoriserade